Hoewel het natuurlijk erg praktisch is een kant en klaar theezakje, kan het toch niet op tegen de smaak en geur van losse thee. Losse thee bereiden is gelukkig echt niet moeilijk. Als je eenmaal je weet hoe het moet, geniet je in een oogwenk van de rijke, volle smaak van een heerlijk kopje losse thee.

Stap 1: losse thee uitzoeken
Alles begint bij het uitzoeken van een heerlijke losse thee ga je voor witte, groene, oolong of zwarte thee of ben je meer van rooibos, honeybush of purekruiden/kruidenmelanges.
Stap 2: de thee afmeten
Hoeveel thee je precies nodig hebt, hangt af van de thee. Een goede richtlijn is 2 gram losse thee per kop of 10 à 15 gram per liter. Losse thee bereiden gaat sneller met een maatschepje maar je kan ook een theelepel gebruiken.
Stap 3: het water warm maken
Zorg voor vers water daar zitten veel meer mineralen en zuurstof in dan als je de waterkoker voor de hele dag vult en steeds opnieuw kookt. Kies bij voorkeur voor zacht en mineraal arm water. Ph waarde: 7=neutraal en restwaarde beneden de 50mg/liter.(Binnenkort zullen we ook een blog maken over het belang van goed water). Op de verpakking en in onze webshop vind je zetadvies bij elke thee. De aanbevolen watertemperatuur ligt meestal tussen 70 en 90 C°. Kokend water is dus te heet. Dat tast de smaak van de thee aan of kan zelfs de theeblaadjes verbranden. Als je geen waterkoker met temperatuur indicator hebt laat dan het water afkoelen ongeveer 5 minuten voor witte en groene thee en 1 minuut voor de andere theesoorten.
Bij een waterkoker met temperatuurindicatie kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- witte thee: 70-80ºC
- groene thee: 60-85 ºC
- oolong thee: 90-95ºC
- zwarte thee: 90-95ºC
- rooibos/honeybush/kruiden: 90-95ºC
Stap 4: de juiste theefilter
Om te voorkomen dat je blaadjes of stukjes thee uit je kopje moet vissen, gebruik je een theefilter. Voor het gemak kun je ook theefilterzakjes gebruiken. De theefilterzakjes zijn handig in gebruik en zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Maak je meteen een grote pot ga dan voor een theepot met filter of glazen theepot met tuitzeef.
Stap 5: laten trekken
Laat de thee trekken. Volg daarbij het zetadvies. Na het aanbevolen aantal minuten haal je filter uit het water en je kunt genieten van een heerlijk kopje losse thee.
Richtlijnen bij het laten trekken van losse thee:
- witte thee: 5 minuten
- groene thee: 3 minuten
- oolong thee/ zwarte thee: 5 minuten
- rooibos/honeybush: 7 minuten
- kruiden: 7/10 minuten
Stap 6: personaliseren
Het leuke aan losse thee bereiden is dat je kan aanpassen naar wens. Het zetadvies is een richtlijn, geen regel. Na enkele kopjes weet je perfect hoe je je thee het liefste drinkt en kan je net zo snel een kopje losse thee bereiden als met een theezakje.;-)