Het belang van water

Gepubliceerd op 13 juni 2025 om 09:37

Thee bestaat voor 99% uit water, en de kwaliteit van dat water heeft een enorme invloed op de smaak. Hoe zachter het water, hoe beter de thee tot zijn recht komt.

Kraanwater uit Nederland

Gelukkig hebben we in Nederland uitstekend drinkwater, dat tot de beste ter wereld behoort. Toch kunnen mineralen zoals magnesium en calcium, die in het water aanwezig zijn, bij verhitting boven de 55°C een reactie aangaan met de heilzame bestanddelen van de thee. Dit belemmert de aroma’s en zorgt ervoor dat er tijdens het afkoelen een vliesje op de thee ontstaat. Daarnaast kan er een bruine aanslag achterblijven in je kopje en op je tanden. Door gebruik te maken van speciale filters kun je het gehalte aan mineralen en droogresten verlagen. Zo ontstaat zacht, puur water dat perfect is voor de bereiding van een heerlijk kopje thee met optimale smaak en kwaliteit.

 

Zacht water uit flessen

Theeblaadjes bevatten waardevolle en heilzame stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Wanneer je thee zet met zacht water, kunnen deze stoffen vrij in het water oplossen en hun werking in je lichaam optimaal doen. Voor een zachtere en frissere smaak kun je water gebruiken met een laag calciumgehalte. In Nederland is Spa Blauw hier een uitstekende keuze; het is het meest neutrale water met een pH-waarde van 6 en een droogrest* van slechts 38 mg per liter. Vergeet niet altijd vers koud water te gebruiken bij het zetten van thee. Vers water bevat meer zuurstof, wat zorgt voor een vollere, rijkere smaak van je thee. Let op: water dat al eens gekookt is, bevat minder zuurstof, waardoor je thee vlakker en minder smaakvol wordt. Benieuwd hoe je een lekker kopje losse thee zet met vers water lees dan onze blog: Hoe zet je een lekker kopje losse thee.

*Droogrest is een maat voor de hoeveelheid mineralen in water, uitgedrukt in milligram per liter. Deze waarde wordt bepaald door het water volledig droog te koken, waarna het overblijfsel wordt gewogen. Voor thee is water met een droogrest onder de 50 mg/l ideaal. Staat de droogrest niet op het etiket? Dan is het water beter geschikt om zo te drinken, maar minder geschikt om thee mee te zetten. Ook de pH-waarde speelt een rol in de smaak van thee. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is perfect neutraal en ideaal voor een gebalanceerde thee-ervaring.

 

Water Checklist

.Gebruik calciumarm , zacht water

.Droogrest lager dan 50 mg/l

.PH waarde 6-7

.Niet meer water warm maken dan je nodig hebt

.Maak het water nooit 2x warm, gebruik altijd vers water

 

Hieronder zie je het verschil. Dezelfde theesoort (pure zwarte thee), dezelfde temperatuur en dezelfde trektijd. Het linker glas is gezet met kraanwater(Friesland) en het rechter glas met Spa blauw. De thee in het linker glas is donker geworden en er ligt een olieachtige substantie op de thee. Het rechterglas is nog steeds helder en fris. Hoe kalkrijker het water hoe duidelijker het verschil. Probeer het thuis maar eens uit, ben benieuwd naar jullie bevindingen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.